ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Restauracija Tomos automatika dan 1

Dan 1: Rastavljanje motora i farbanje:
Kao početak generalnog uređenja ovog motora prvo treba skinuti mašinu te sve komponente rame: amortizeri, zadnja vilica, prednja vilica, volan, kotače...itd. Nakon što ste rastavili motor ako planirate pofarbati motor u drugu boju potrebno je prvo skinuti staru boju s motora. To možete učiniti na nekoliko načina: fenom za skidanje boju(nije nešto brzo i učinkovito), guljenjem boje(sporo i nije učinkovito), ali jedan od bržih i učinkovitijih načina je sredstvima za skidanje boje kao što su: dynamite i desol. Nisu skupi koštaju do 40 kn. Pri upotrebi tih sredstava budite oprezni da vam ne dođe na kožu. 











Ako primjetite hrđu na bilo kojem dijelu motora kao što je rama i ostalo potrebno ju je odstraniti sredstvom kao što je antikorozin(sredstvo za skidanje hrđe).














Nakon što je boja skinuta prvo je potrebno prefarbati motor u temeljnu boju kako bi se glavna boja bolje zadržala i kako se ne bi ljuštila. Najbrži način za nanošenje temeljne boje pištolj za farbanje. nakon što ste motor prefarbali u temeljnu boju na vama je da izaberete glavnu boju...
Naravno proces skidanja boje potrebno je učiniti i na ostalim djelovima motora kao što su amortizeri, vilice itd.


Nakon što ste gotovi sa farbanjem vrijeme je da se upoznate sa mašinom vašeg motora. Prva stvar koju ćete provjeriti kod automatika je stanje brzina. Da bi ste to provjerili potrebno je skinuti desni poklopac mašine ali prije skidanja trebate izvaditi ulje iz mašine koje služi za podmazivanje vaših brzina. To ćete učiniti tako da odvrnete šeraf na donjoj strani poklopca i podmetnete neku kantu ili bocu nakon što ulje iscuri  možete skinuti poklopac. Kada ste jednom skinuli poklopac morati ćete napraviti novi dihtung za poklopac koj služi kako ulje ne bi curilo. Kada ste skinuli poklopac videt ćete brzine koje bi trebale izgledati ovako:
Ako izgleda kao na slici onda nije potrebna zamjena te možete nakon izrade dihtunga za poklopac zašerafiti nazad poklopac. To bi bilo to za ovaj dan iduću epizodu sljedi nastavak: otvaranje ljevog poklopca(struje) čiišćenje zupčanika...kotaći, kočnice...

Nema komentara:

Objavi komentar